– Det har tatt lang tid å rydde opp i, å innse at jo mer femi de kalte meg, jo mer autoritær måtte jeg bli. Men hva er feminint? Og hva er maskulint?
Schjølberg er så heldig å ha en venninne som både er psykolog og kjønnsforsker. De to har hatt mange interessante samtaler. Der han selv alltid har syntes det er vanskelig å be om hjelp, «siden det meste jo bare er bagateller som en mann må greie å ordne selv», har hun fått ham til å innse at ting i hans liv har vært alvorlige nok.
– I og med at hendelser har preget meg, så har de jo vært alvorlige nok, fastslår han.
Han er ingen sutrepave. De fleste av oss ville nok blitt preget av det, om vi stadig ble spyttet på, sendt stygge blikk og slengt bemerkninger etter på åpen gate, om vi mottok åpne eller fordekte trusler på sosiale medier med skildringer av hvilke bestialiteter noen kunne tenke seg å utsette oss for, om de møtte oss ei mørk natt i ei stille gate.
Alt har vært med på å forme riksunder¬holderen mange av oss har blitt så glad i. Først som frisøren i «Homsepatruljen» på TV3, og senere gjennom «Sofa» på NRK1, der Adam så på og kommenterte en del av ukas TV-program sammen med bestevennen Tore.
Ifjor turnerte han Norge med stand-up¬ og soloforestillingen «Mellom barken og feen». I år skriver han på boka «Mannual», om mannsrollen. Ikke bare den homofile, men mannsrollen i alt sitt mangfold. Boka utgis til høsten.
Kalt «skrulle» av sine egne
Han sitter ofte og skriver på en kaffebar på Grünerløkka i Oslo. Nå står han her ved disken, to meter lang og venter på å bestille den vanlige «bøtta» med traktekaffe. Han har søkt tilflukt for Oslo-regnet.
Adam fremstår som harmonisk og utadvendt. Samtidig, viser det seg, er det ingen motsetning i å stikke hodet fram over alt til enhver tid, prate som en foss, og strengt tatt være introvert og ha sosial angst. Det understreker han gang på gang at han plages av. Han har alltid vært det…
Da må han vel noen ganger opp gjennom livet ha angret på å velge seg et liv i rampelyset? Han kunne vel ha hatt en vanlig jobb og levd anonymt og greit?
Schjølberg tygger seg i skipperbarten og samtidig en liten stund på problemstillingen.
– Jeg visste alltid at jeg ville drive med humor. Jeg har drevet med teater siden jeg var liten, og husker følelsen første gang jeg fikk en hel sal til å brøle i latterkrampe.
Det drev ham til å fortsette. For ham var det også lettere å ta mikrofonen oppe på scenen enn å bli stående i mengden på gulvet. Å stå på scenen gir ham en følelse av kontroll på situasjonen.
I voksen alder var han likevel litt redd for å satse på skuespilleryrket. Så det ble frisørutdanning, et yrke han kunne livnære seg på hvor som helst.
– Lite visste vel jeg om at det skulle bli en billett inn i «Homsepatruljen»!
TV-programmet «Homsepatruljen» hadde som formål å la fire homofile trendeksperter style opp heterofile menn, ved hjelp av kunnskap, og humor. Schjølberg var 21 år, og et nokså ubeskrevet blad da programmet startet. Han var morsom. Og han kunne hår. De andre gutta i patruljen var over 30. Og programmet ville ha forankring i humor.
Det norske folk trykket programmet til sine hjerter. Mens unge Adam fikk kritikk fra sine egne, for å være «skrulle».
– Det er vanskelig når ditt eget miljø snur deg ryggen. Det der er sårt, den dag i dag. I det miljøet skulle jeg jo finne tilhørighet, kanskje også kjærlighet, sier Schjølberg.
Han forteller at han ble helt alene. Han isolerte seg hjemme og lot angsten få rommet. Sier han tror han hadde taklet det annerledes hvis han hadde følt at han hadde egenverdi. Så han gjorde alt for å gå under radaren. Gjemte seg i stadig mer skjegg og stadig flere tatoveringer. Han distanserte seg fra sin egen karakter, som han selv hadde bygd opp.
Heldigvis var det i denne perioden han ble kjent med Tore Petterson, makkeren fra NRK1s «Sofa», som elsket og tålte å stå i rampelyset, og som i dag er hans aller beste venn.
Etter hvert er han blitt stolt av «Adam», den han er og det offentligheten ser av han. Og påpeker at man bør være jorda, før man blir kjendis.
Homsemiljøet i Oslo er lite.
– Alle vet hvem jeg er, fastslår han og forteller at folk lett blir skuffet når de finner ut at han er så mye mer enn det de ser og tror.
– Så går kritikken på at jeg er for femi. For feminine kvaliteter ses ned på, også i homse-miljøet. Idealet er macho. Men alle har jo litt av alt i seg. Og man kan jo ikke si at den ene kvaliteten er positiv og den andre negativ.
Pappa Einar og pappa Trond
Schjølberg ble forlatt av sin nokså maskuline og handlekraftige far da han var 12 år. Pappa Einar hadde alltid jobbet for FN eller WWF. Pappa Einar flyttet til Sveits for å jobbe, og unge Adam trøstet seg med at han hadde en pappa som skulle redde verden. Derfor kunne han ikke få ha ham for seg selv. Det var en ganske nobel sak.
Samtidig tenker han at han hadde trengt pappa Einar som en veiviser i livet. En veiviser på hvordan være fysisk, og hvordan ta imot kjærlighet.
– Jeg har arvet humoren fra ham, smiler han.