«Milen» forteller om sitt første møte med Aksept. Hun har blitt knyttet til både stedet og menneskene her. Etter tarmoperasjonen bodde hun gratis i den ærverdige murvillaen i Fagerheimgata, der Aksept holdet til den gang. Her fant hun roen hun trengte og fikk informasjon om hivdiagnosen sin og de nye medisinene.
– En av de beste vennene mine i Norge er en sykepleier jeg møtte i den perioden. Hun trøstet meg da jeg var syk. Jeg vil også ha en jobb der jeg hjelper folk i fremtiden, sier «Milen».
Nå sitter hun rett ved rommet der det serveres varm mat til de besøkende tre kvelder i uka. «Milen» har på seg treningsklær og har nettopp kjøpt nye joggesko. Under Oslo Maraton skal hun være med og representere Kirkens Bymisjon.
– Hun skal løpe maraton!, utbryter Assemahegn, og rister på hodet over hvor sprek «Milen» er. Han fnyser til svar når prosjektleder ved Aksept, Stian Fjerdingen, spør om han skal delta.
Aksept og stigma
Fjerdingen forteller om Aksepts historie, og årets 30-årsjubileum. Det psykososiale senteret ble startet på slutten av 80-tallet av Kirkens Bymisjon etter initiativ fra presten Helge Fisknes.
– Det var et tiltak som ble satt i gang fordi man så at de med hiv i Norge ikke ble møtt med kjærlighet. De ble møtt med frykt og forakt, sier Fjerdingen og legger til:
– Samtidig var det så mye man ikke visste på den tiden, både fagfolk og mannen i gata. Man visste ikke om man hadde noe å frykte eller ikke. Det var mye propaganda og avisoverskrifter. Folk var redde for det de ikke visste.
– Da Aksept skulle flytte til Fagerheimgata, var det en reell problemstilling at man døde av viruset og sykdommen som fulgte. Da medisinene kom på midten av 90-tallet ble det endret. Nå lever og dør man med viruset, ikke av det.
Fjerdingen forteller at det fortsatt er mye stigma rundt hiv.
– Ikke minst selvstigma og frykten for å bli sett ned på er et stort problem.
Han sier at det er diagnostisert omtrent 6000 mennesker med hiv i Norge og at det er cirka 220 nye tilfeller i året.
– De fleste som kommer til Aksept har et ønske om å møte noen i samme situasjon. For mange er det her de for første gang møter noen som lever med det samme viruset som dem selv.
Trøst å møte andre
«Milen» sier det har hjulpet henne mye å være en del av miljøet på Aksept og bekrefter det Fjerdingen sier:
– Det er trøst i det å møte andre i samme situasjon som en selv, sier «Milen».
– Noen er her tre dager i uka, mens andre kanskje bare er her én gang i året eller hvert tiende år. For mange i Norge er det nok betydningsfullt bare å vite at vi finnes. Den dagen de lurer på noe eller det er noe, så kan de ringe.
I tillegg til det midlertidige botilbudet og middagskveldene, arrangerer Aksept kurs og seminarer.
– Denne høsten skal vi ha et kurs for barn og ungdom med hiv. Vi skal også arrangere et mestringskurs for asylsøkere og innvandrere. Der er stigmatiseringen enda sterkere, sier Fjerdingen.
– I en del av miljøene er frykten for å bli utstøtt mer reell, legger han til.
«Milen» sier at hun ikke har opplevd noe særlig stigmatisering på grunn av hivdiagnosen i Norge. Bare fra noen få i de religiøse miljøene hun er en del av.
Informasjon og kunnskap
Det er viktig for Fjerdingen og de andre som jobber på Aksept at de hivpositive i Norge får all den informasjonen de trenger.
– For mange av dem som oppsøker oss, er det vanskelig å forholde seg til helseapparatet. De sliter med å ha tillit til helseapparatet og stole på at leger og sykepleiere kan det de skal og at det de sier er sant.
Et annet aspekt som er viktig er å lære de smittede om rettighetene og pliktene de har som bærere av viruset.
– Vi er et psykososialt senter og jobber kort oppsummert med både det som foregår inni kroppen og hodet og utenpå, sier Fjerdingen.
Aksept har også en egen poliklinikk der folk blant annet kan hurtigteste seg.
– Det ble et større satsningsområde for oss fra i fjor å jobbe forebyggende. Vi jobber målrettet med migrantmiljøer fordi vi ser at det er en gruppe med mange nye smittede. Det er behov for oppdatert kunnskap.
I Fjerdingens tid hos Aksept har det vært et generasjonsskifte.
– Jeg har jobbet mye med barn, ungdom og unge voksne som lever med viruset. De som vokser opp med det nå gjør det i en tid der medisinenes suksess er etablert. Det er ikke sånn at hiv oppleves som et stort problem.
– Samtidig ser vi at når ting er vanskelig ellers i livet for de berørte, blir hiv også et større problem.
For «Milen» har alt gått gradvis bedre siden hun kom til Norge i 2010. Traumene fra tiden i hjemlandet og den lange reisen til Europa har blitt fjerne minner, forteller hun.
– Jeg tenkte mye på det i starten, men ikke nå lenger.
Datteren sin tenker hun mye på. Hun ble tatt og fengslet på grensen til Sudan.
– Nå er hun over 18 år, så vi får ikke familiegjenforening i Norge. Men jeg hjelper henne, og vi snakker ofte sammen på telefon. Faren hennes er død, så hun har bare meg, sier «Milen».
– Men jeg håper fortsatt hun kan komme hit en gang i fremtiden, avslutter hun.