Skjuler identiteten sin
Fordommer og hat mot minoritetsgruppa romer kalles for antisiganisme, og det var omfanget av dette som Kirkens Bymisjon opprinnelig ønsket å få mer kunnskap om.
De aller fleste som ble intervjuet var rumenske romer. En ting som overrasket Motei og kollegaene underveis, var at gjestene fortalte at de opplever at trakasseringen skyldes at de er rumenere, vel så mye som at de er romer. Sosialarbeiderne i Kirkens Bymisjon tror dette henger sammen med at de fleste nordmenn har problemer med å skille rumenske romer og majoritetsrumenere, og har et lite bevisst forhold til disse begrepene.
– Vi forstår det som at fordommer mot romer «smitter» over på alle fra Romania, og mener at også dette kan ses som et uttrykk for antisiganisme, sier Motei.
Flere opplevde også at de ble diskriminert ikke bare av nordmenn, men også av rumenere som har blitt godt integrert i Norge. Som en av de som blir intervjuet beskriver:
«Det er noen rumenere her med høy utdanning og status som kan hjelpe deg, men de gjør ikke det. Det er mulig de er redde for at nordmenn ser dem i kontakt med oss, og de vil ikke bli diskriminert på grunn av det».
Mange velger derfor å skjule identiteten sin.
– De unngår å snakke rumensk på bussen. Eller tar i bruk de få spanske ordene de kan, forteller Motei.
Ble selv diskriminert
Motei er selv fra Romania, og kom til Norge i 2011. Hun er utdannet journalist, men startet – i likhet med mange av hennes landsmenn – å jobbe i bygg- og anleggsbransjen da hun kom til Norge. I 2013 ble hun den første ansatte i Kirkens Bymisjons fattige tilreisende-prosjekt, et team som nå teller 20 ansatte.
Også Motei har kjent diskrimineringen på kroppen.
– Jeg opplevde å bli nektet å komme inn på utesteder fordi de mente jeg var for full. Ironisk nok er jeg avholds. En venn som jobbet på et annet utested rådet meg til å ikke snakke rumensk i køen, forteller hun.
Hun har også opplevd å stå og snakke på engelsk med en person i en time, før vedkommende plutselig snudde ryggen til henne da hun fortalte hun kom fra Romania.
Imidlertid opplever hun at holdningene har snudd litt de siste årene. Rumenere fra flere sosiale lag har flyttet til Norge, som gjør at også flere nordmenn får mulighet til å bli kjent med dem. Samtalene er mer normale og folk er mer nysgjerrige, sammenlignet med for ti år siden, opplever Motei.
En viktig kartlegging
Det betyr likevel langt fra at diskrimineringen er blitt borte – noe kartleggingen fra Bymisjonssenteret Tøyenkirken viser tydelig. Men den rammer spesielt fattige tilreisende, å være synlig fattig gjør dem mer utsatt for diskriminering.
– Det viste oss noen andre aspekter vi må ta tak i, sier Motei.
Under koronapandemien har mange av de fattige tilreisende måttet dra tilbake til hjemlandene sine. I takt med at grensene åpner opp, begynner flere nå så smått å komme tilbake.
Motei understreker at kunnskapen de har fått fra denne kartleggingen ikke er nok, men et første steg mot videre arbeid. At arbeidet er viktig, så de tydelig da de gjennomførte gruppeintervjuene.
– Mot slutten av intervjuene spurte vi: «Hvordan føler dere dere nå?» De uttrykte tydelig hvor lettet de følte seg. De har tenkt at ingen nordmenn er interesserte i å høre om hva de opplever. De synes det var godt å i det hele tatt kunne snakke om det.