At Omar Samy Gamal (28) skulle bli byråd i Oslo etter lokalvalget i fjor, kom som en overraskelse på mange. Ikke minst på ham selv.
Han var riktignok tillitsvalgt i SV, og hadde fått delta i prosessen med å forhandle fram byrådsplattformen mellom partiene Ap, SV og MDG. Og da forhandlingene – som han ble veldig fornøyd med, og kanskje litt høy på? – var gjort, lo han til kjæresten om kvelden: «Tenk om jeg blir spurt om å være byrådssekretær?»
Dagen etter kom det: Ville han stille seg til disposisjon som byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold? Altså aller øverste politiske ledelse? Ikke sekretær, som han hadde fleipet med kvelden før. Gamal tvinner skjegg mellom tommel og pekefinger og kikker ettertenksomt ut i lufta mens han forteller:
– Jeg ba om å få tenke litt. Jeg syntes vi hadde laget en så bra plattform, og nå fikk jeg sjansen til å bidra med å sette den ut i livet. Så jeg sa ja. Jeg kunne ikke la muligheten glippe. Neste dag sto jeg på rådhustrappa, skikkelig kvalm og svimmel. Jeg pusta dypt, og siden har jeg ikke sett meg tilbake.
Han fortsetter:
– Jeg kommer selv fra trange kår, ikke sant? Det er ingen naturlov at foreldre skal måtte jobbe så hardt som mine måtte for å få endene til å møtes.
Dagens arbeiderklasse
Gamals foreldre gjorde det man kan kalle en omvendt klassereise da de kom velutdannete til Norge fra Egypt i 1987. De hadde utdannelse og gode jobber i hjemlandet, men måtte jobbe seg opp i et nytt land. I perioder var de avhengige av Nav, ellers tok de de jobbene de fikk.
Denne våren har han stått midt i noen av de samme utfordringene som foreldrene hans gjorde. Ikke personlig, ved selv å miste jobben, men ved å forvalte rollen som fersk byråd for arbeid og sosiale tjenester under koronapandemien. Over hele landet steg arbeidsledigheten på rekordtid da Norge stengte ned av smittevernhensyn 12. mars.
I hovedstaden gikk de fra relativt lav arbeidsledighet og til sammen 10.000 arbeidsledige den 10. mars, til 25.000 arbeidsledige 17. mars. En økning på 150 prosent på en uke. For Oslo-byrådet har det vært en viktig jobb å sikre at hele byens befolkning kom seg gjennom denne perioden, og ikke minst å sikre smittevern og viktige offentlige tjenester som rusomsorg og flerspråklig informasjon, som Gamal hadde ansvar for. En stund økte også smittetallene dramatisk i enkelte bydeler i Oslo.
Gamal påpeker at dagens arbeiderklasse i Oslo bor i drabantbyene med høyest andel minoriteter. Det er de som vasker, kjører buss, trikk og drosje, og er lavtlønte i helse- og omsorgsyrker. Som byråd har han sett at det er disse som er hardest rammet.
– Og dette er viktig å forstå; det er tegnet et bilde i media av at de ikke er opptatt av smittevern. Men det stemmer ikke. Disse menneskene sitter ikke trygt på hjemmekontor. Så når smitten økte i denne delen av befolkningen var det fordi de var ute i samfunnet og sørget for at det gikk rundt. Samtidig bor de tettere og smittes derfor raskere.
Frivilligheten som nøkkel
Han har også vært opptatt av å få fram at ikke alle ser informasjonen i Dagsrevyen hver dag klokka 19 og Debatten to kvelder i uka. Selv så Gamal aldri på TV-programmet Debatten før han ble politisk aktiv. Han understreker at det ikke går an å lene seg trygt tilbake og tro man har fått formidlet info om smittevern bare fordi man har vært på Dagsrevyen, og at det er her frivilligheten kommer inn.