Sondre Justad skal bidra til innsamlingen med å spille på NRKs live-sending 21. oktober. Han gleder seg.
– TV-aksjonen er en aksjon med tyngde. Jeg liker både det at den utgjør en forskjell for dem pengene går til, og er med på å skape en større bevissthet. TV-aksjonen kan åpne opp hjertan litt meir, det liker jeg, sier han.
I hans eget liv har han opplevd at møtene han har hatt opp gjennom, har skapt inspirasjon til flere låter. Blant dem hiten Ikke som de andre, som han skal spille under TV-sendingen.
Men møter med andre har også bidratt til å forme hvem han er. Hele hans identitet, og veivalgene han har tatt i livet, forteller han.
– Jeg begynte å tenke på hvorvidt det finnes noen møter som har vært spesielt viktige for meg, og kom ikke på noen umiddelbart. Men så, selvfølgelig! Han er jo her fortsatt med meg i dag. Det er derfor jeg ikke kom på det først, sier Justad.
Kunne blitt annerledes
For det kan synes så selvsagt nå, flere Spellemannsnominasjoner og utsolgte konserter senere. Unge Justad var vel skjebnebestemt til å satse på musikken?
Men for odelsgutten fra Henningsvær var det aldri en selvfølge å tørre.
Riktignok merket foreldrene, som stadig trakk han med inn for å melke kuer i fjøset, at sønnen tidlig var mer interessert i å synge for kuene enn å gjøre gårdsarbeid. Allerede fra seks-sju-årsalderen startet han å komponere egne sanger og opptre i stua. Torsketungeskjærer-inntekten ble brukt på å oppsøke Jahn Teigen i studio.
Men da han først fikk valget, valgte Justad likevel skuespillerkarrieren. I 2012 slapp Høgskolen i Nord-Trøndelag ham endelig inn, etter tredje forsøk. Bare for å etterlate ham sønderknust, ett år etter.
Bestekompisen og kjæresten gikk videre. Den da 22 år gamle Justad ble silt ut.
«Sondre, du er artist, ikke skuespiller», sa professoren hans etter avslaget. Det hjalp. Og bidro óg til at han siden turte gutse på musikken.
Men når han tenker tilbake, kjenner han seg sikker på at det var en annen som var den avgjørende brikken.
– Bestekompisen min, Julius, sier Justad.
– Han har vært usannsynlig viktig for meg og livet mitt. Og der jeg er musikalsk i dag. For alt, egentlig.
Venn og manager
Vi har beveget oss ut i bakgården til Tøyenkirken, og satt oss ned med en kaffe fra kafeen. Nå ser vi opp mot tårnet der Justad nettopp har fått trå opp vindeltrappene, stått i toppen og pekt hjem: «Der er hustaket mitt!”.
Bestekameraten Julius bor ikke der. Men de snakker sammen tre ganger om dagen på telefonen.
De to møtte hverandre første dagen på videregående. Etter en uke var de bestevenner.
– Julius viste meg veldig mye musikk som inspirerte meg. Han hjalp meg med å se mulighetene. Han var viktig for at jeg klarte å tro på at jeg hadde noe å komme med, musikalsk i livet mitt, forteller Justad.
Fem år etter det første møtet ble de enige om at de skulle jobbe sammen, i et formalisert samarbeid. I dag er han Justads egen manager, og en viktig del av prosjektet som kalles Sondre Justad.
Kunne blitt avhengig?
Julius er også samme venn hvis mor, Anne Line, var leder av Kirkens Bymisjon i Bodø. Som ble et sted som gjorde 27-åringen desto mer takknemlig for å ha de menneskene rundt seg som han faktisk har hatt.
– Jeg hadde noen veldig fine møter på kafeen der. Vi kunne sette oss i sirkler med stoler der og jeg hadde med gitar og skulle spille egne sanger, starter han.
På kafeen var mange rusavhengige og tidligere rusavhengige. Og de var rett og slett uten filter, forteller Justad. Han digget det, ærligheten og spontaniteten i tilbakemeldingene han fikk der. Han kjente det igjen fra måten han selv skriver låter, rett ut fra egne dagboksnotater.
Men han var også slått av all kreativiteten. I hvor mange som spilte gitar, malte bilder og skrev egne tekster.
– Jeg tror veldig mange rusavhengige er kunstnere i bunn og grunn, sier han.I motsetning til ham selv tror han imidlertid at mange aldri ble sett som det da de da var små:
– Jeg tror at det, for mange, kanskje ikke var rom for å være den de var. Eller er. Og da tror jeg det er fort gjort, å ty til rus. Om man ikke får ut alt som bor i en.